tirsdag 31. mars 2009

Lag noe fint til påske!


Påsken nærmer seg med stormskritt, og jeg har jaktet litt rundt etter oppskrifter på påskepynt, som skal være både lettlaget og morsomt å lage! Hos Drops Design fant jeg disse søte påskekurvene, og påskeeggene eller skålene, til påskegodteri, og de hekles på et par kveldstimer! Oppskiftene finner du her og her.

Og hyggelig, små påskekegg til å henge i bjerkeris eller noen kvister fra et epletre (de rekker å springe ut før påske, hvis du tar dem inn nå!), hekles i fine farger. Oppskriften finner du her. Inni er det plastegg fra Panduro.

Drops Design har for øvrig et vell av gratis oppskrifter i sitt Påskeverksted, så det er bare å la seg friste, se over restegarnet, og evt. løpe en tur i butikken for å kjøpe mer garn!

lørdag 28. mars 2009

Loppisfunn ble dukkemammas drøm!

I dag begynner loppemarked sesongen for alvor, og det kribler litt i magen før avgang! Vi skal innom 3 stk. i Oslo, og ett i Lommedalen. Det blir spennende å se om jeg finner noe fint! Jeg jakter på det meste, og regner med at jeg ser et varp hvis jeg kommer over det!

Våren 2008 var jeg innom loppemarkedet på Årvoll skole i Oslo. Bortgjemt i en krok sto en gammel dukkekurv fylt til randen av gamle leker, og med et litt slitent stativ til sengehimmel. Ved første øyekast så den litt ubrukelig ut. Men i løpet av et brøkdel av et sekund så jeg for meg hva den kunne bli, og reiste lykkelig hjem med funnet, som jeg betalte 10,- for!
Nå skulle mitt yngste barnebarn få en soveplass til dukken sin!
Selve dynen og puten ble laget av rester fra en underduk i ull (sydd i 3-4 lag) med trekk av bomullslerret. For at det skulle henge fint sammen, sydde jeg med rød broderitråd gjennom alle lagene, og laget en knute med dusk på hver side.
Deretter sydde jeg pute- og
dynetrekk med innfelt blonde - rester alt sammen! Mens sengehimmelen ble laget at 2 stk. julehåndkler fra Åhléns! Jeg brette ut den øverste folden, og sydde håndlene rett mot rett, og laget samtidig en løpegang. Den røde sløyfen holder alt på plass!
Dukkemammaen har nå dukkekurven stående ved siden av sengen sin, og det er jo en fryd for en mormor å se at gaven falt i smak! Lykke til med loppemarkedsesongen alle sammen!

tirsdag 24. mars 2009

Spisestue i moderne, gustaviansk stil!

Den gustavianske stilen er noe jeg aldri blir lei, og som jeg stadig vekk kommer tilbake til når jeg ser på interiør. Det er noe med det lyse, luftige og lette, den enkle stilen, og de lyse fargenyansene. Og så minner det meg om min farmors hjem, som hadde en stor, gammel byleilighet fylt med vakre møbler, og mye var i denne stilen.

I fjor hadde vi kommet frem til at det var helt påkrevd med ny spisestue, ettersom familien vokste, og trengte mer plass rundt spisebordet! Det var ikke'no bare, bare, siden vi allerede hadde en hvitmalt bonderokokko spistestue som vi var veldig glad i. Men letingen førte ikke frem sånn med en gang. Helst ville jeg ha noe gammelt, med patina, men det fant jeg aldri.

Det skulle gå 1/2 år før valget endelig falt på Mathilde fra Skeidar - en spisestue i moderne, gustaviansk stil, i lyse grått med hvite detaljer! Utrolig nok ventet vi så lenge med å bestemme oss at den kom på salg, så da endte det opp med bord med 2 ileggsplater, 12 stoler og et nydelig vitrineskap!

Stolene hadde mørke grått trekk, og det ble øyeblikkelig trukket om i storrutete blått og hvitt - ikke noen overraskelse for dem som kjenner meg!

På hedersplass midt på bordet, står en bryllupsgave fra gode venner, og løperen er hjemmevevd i svensk lin, kjøpt under en ferietur i fjor sommer! Suppeterrinen er i Blå Bayreuth fra tyske Bavaria, et porselensservise som gikk ut av produksjon for noen få år siden, og som vi er så heldige å ha både i frokost-, middag- og kaffeservise. Lampen er en Tiffany lampe, som jeg falt pladask for, og i vinduskarmene står to messinglysestaker, som er arvegods etter min kjære farmor! Så da er det "dukat och klart"!

mandag 23. mars 2009

Veggklokke av loppisfunn!

Nå som en ny loppemarked sesong ligger foran oss, og loppisfunnene forhåpentligvis vil stå i kø, fikk jeg lyst til å vise frem hva man kan bruke en gammel tallerken til! Denne fant jeg riktig nok i en bruktbutikk, og jeg tror jeg fikk den for en tier!

Jeg hadde lenge ønsket meg en veggklokke på kjøkkenet, som ikke alle andre hadde, og så straks for meg denne tallerkenen med visere og det hele!

Problemet var vel hvordan jeg skulle få boret hull i den, uten at den gikk i stykker, og at hullet ble stort nok. Så jeg lette, og fant et lite verksted i en bakgate i Oslo, som boret hullet for meg. Men det kan gjøres enklere enn det - med et glass- og flisebor. Det får du i mange str. hos Clas Ohlson. Visere finnes i mange utgaver, og disse i messing fant jeg i sin tid også hos Clas Ohlson, sammen med urverk.
Ellers så må jeg inrømme at en ordentlig fin Mora klokke står høyt på ønskeslisten, sammen med et sted å plassere den! Bildet er fra Telegraph.co.uk.

fredag 20. mars 2009

Kreativitet som kan betale seg!

Det er alltid morsomt når man kan bruke fantasi og kreativitet til å lage seg noe spesielt, noe eget, som ikke alle andre har! Og det gir en egen tilfredsstillelse å skape noe vakkert og/eller praktisk og nyttig, eller med noe man allerede har i huset, eller som koster 5,50 fordi noe superbillig dukker opp på salg! Denne stolputen i lappeteknikk finner du oppskriften til hos Hendes Verden og er super til bruk av stoffrester!

Ann-Helen har fått veldig mye ut av et blomstrete sengesett fra Skeidar, som ble til både gardiner, pynteputer og hagebenktrekk! Og noen pynteputer er vel det som egner seg best til bruk av stoffrester, blonder og annet man finner? Lilla Flisan har laget noen skjønne puter av "trasor" og gamle duker, som er et godt eksempel til etterfølgelse!

Gjenbruk må vel være toppen av kreativitet, for da bruker man ting om igjen, enten det er nytt/gammelt eller en blanding. Og gjenbruk trenger i prinsippet ikke koste noen ting, bare de timene det tar å lage det. - Og den tiden pleier jo å være lystbetonet og hyggelig!
Selv er jeg nok mest kreativ i de små morgentimer, når jeg ligger våken i sengen og venter på at dagen skal starte. Da kommer ofte de beste ideene strømmende på, og da er det bare å stå opp og sette dem ut i livet! Problemet mitt er egentlig ikke at jeg mangler ideer, men at jeg har så mange av dem at jeg ikke får realisert alle!
Disse veskene kommer fra Grand Revial, og mønster og stoff får du kjøpt her, og sytips for vesken her. Mens sengeteppet og puter er fra australske Lil Moe.
For alle kreative sjeler der ute, med litt tid til overs, så har Hobbyklubben nå en konkurransen gående, der de jakter på den beste gjenbruksidéen. Premien er intet mindere enn en Husqvarna symaskin verdt 9.000 kroner! De skriver: "Bruk noe du har, sy gjerne et klesplagg, noe til hus og hjem eller en gaveidé." Fristen er 1. april 2009.

Med ønske om en riktig god og kreativ helg!

Søte, varme tøfler til små føtter!

Sist uke ble jeg ferdig med mitt lille hekleprosjekt - Hexagon babytøfler til 2 søte små jenter! Hexagon sekskanten stammer egentlig fra lappeteknikk, som har blitt overført til en heklet versjon. Resultatet ble veldig bra, synes jeg, og her er oppskriften, hvis noen vil lage makne! Men husk, oppskriften er ment kun til privat bruk!
Hexagon babytøfler
Str. ½-1 år

For hver tøffel hekles av 3 sekskanter + såle. Jeg brukte
Lanett babyull garn (100% merinoull) og heklenål nr. 2,5. Det gikk med ca. ½ nøste á 50 gr. pr. farge, og litt mer av fargen man bruker som såle.

Tips: Når du skifter farge, så la trådenden fra fargen foran følge med i runden etter (inni garnet), slik at den festes. Da unngår man så mange tråder å feste etterpå!

Slik gjør du:
Start med farge nr. 1, hekle 4 lm, som samles med 1 km til en ring.

1. omg.: Hekle 3 lm som (= 1 st), og hekle 17 st til i ringen. Samle med en km til på toppen av startens 3 lm. (= 18 st).

2. omg: Skift farge med en km i en st, og hekl starten av ”knuten” ved å hekle 2 lm, (1 kast, og sett heklenålen i samme m og trekk 1 løkke opp) 2 ganger, 1 kast, trekk garnet gjennom alle 5 løkker på heklenålen, 1 lm. Hekl resten av knute-maskene slik: * 1 kast, sett heklenålen i neste maske, trekk 1 en løkke opp, (kast, sett heklenålen i samme maske og trekk 1 løkke op) 2 gange, kast, trekk garnet gjennom alle 7 løkker på heklenålen, 1 lm* gjenta fra * til * 16 ganger (= 18 knute-masker). Samle med 1 km på toppen av den første knute-maske.


3. omg: Skift farge med 1 km i lm-mellomrommet. Hekle starten av knuten slik: 2 lm, (1 kast, sett heklenålen i samme maske, trekk 1 løkke opp, 1 kast, trekk garnet gjennom 2 løkker på heklenålen) 2 ganger, 1 kast, trekk garnet gjennom alle 3 løkker på heklenålen, 1 lm. Hekle resten av knutene slik: *1 kast, sett nålen i nesten lm-mellomrom, trekk 1 løkke opp, 1 kast, trekk garnet gjennom 2 løkker på heklenålen, (1 kast, sett heklenålen i samme maske, trekk 1 løkke opp, 1 kast, trekk garnet gjennom de 2 løkker på heklenålen) 2 ganger, 1 kast, trekk garnet gjennom alle 4 løkker på heklenålen, 1 lm*. Gjenta fra * til * 16 ganger (= 18 knuter). Samle med 1 km på toppen av den første knute-maske.

4. omg: Skift farge med 1 km i lm-mellomrommet, 2 lm som første st, hekle 2 st til i samme mellomrom. Fortsett slik: *(3 st i neste lm-mellomrom) 2 ganger, 5 st i neste lm-mellomrom* gjentafra * til * 4 ganger, (3 st i neste lm-mellomrom) 2 ganger, 2 st i samme mellomrom som start-stavmaskene. Samle med en km til toppen av startens 3 lm. (66 st). Dette gir en sekskant.

5. omg: Skift farge med 1 km i samlingen av 4. runde, 1 lm, 3 fm i samme maske, fm i hver av de neste 10 st, (3 fm i neste st (= i hjørnet), 1 fm i hver av de neste 10 st) omgangen ut. Saml med en km til første fm. (78 fm). Fest trådene.


Såle:
Legg opp 15 lm med ønsket farge. Hopp over 1 m, og hekle 14 fm. Fortsett slik: *14 fm, 1 lm, snu* 14 ganger til. Forsett og hekle fastmasker rundt sålens 3 øvrige kanter, 2 fm i hjørnene. Sålen er c. 6,5 x 11 cm.

Sløyfebånd:
Legg opp 60 lm, og hekle 1 rekke fastmasker.

Montering:
Hekle de 3 sekskantene sammen med fm, rett mot rett – se bilde. Finn midten av sålen foran- og bak, og sett fast med knappenåler vrangt mot vrangt. Dette gir en pen kant rundt, evt. monteres delene rett mot rett.

Toving: Toves i maskinen på 60 grader sammen med et håndkle e.l., og sentrifugeres på middels sterk sentrifuge. Børst overflaten lett med en myk børste. Form til riktig fasong, og tørk. Sløyfe knytes av båndene, og sys godt på tøffelen.


Dersom du lurer på noe er det bare å ta kontakt!

onsdag 18. mars 2009

Barnegyngestolen som skulle kastes!

For noen år siden fant jeg denne barnegyngestolen foran en kontainer utenfor blokken der vi bodde - den skulle utrolig nok kastes! Som da nybakt mormor, så jeg øyeblikkelig muligheten for at veslejenta kunne få seg en fin stol, og ga den nytt liv!

Gyngestolen hadde 3 lag maling, det siste (ca. 1910) var i denne grønnfargen, mens det første var brunt. Så det var definivt en gammel barnestol!

Det hadde vært et litt høyere "rekkverk" midt bak, og man kunne se spor etter spilene. Men det var tydeligvis brukket av en eller annen gang.
Så hullene sparkelet jeg igjen, pusset vekk ujevnheter, og malte 1 strøk eggeskallhvitt, deretter 1 strøk lysegrått (Lady 15 olje). Det siste strøket var tynnet med Whitesprite, slik at det ble en patinert overflate. Deretter pusset jeg lett med sandpapir enkelte steder, og sydde pute til setet! Stoff til setepute var opprinnelig kjøkkenhåndler fra Jysk.

Nå gynger 4 barnebarn i denne stolen når de er på besøk, og ellers sitter denne søte bamsen og koser seg alene!

mandag 16. mars 2009

I venten på våren!

Det er dessverre fremdeles en stund igjen til våren her i sør-øst. Men det er jo lov til å minne om at det allikvel ikke er så fryktelig lenge til, og at snart vil man kunne sette de første vårblomstene på bordet! I blomsterbedene våre har vi snøklokker, krokus, tulipaner, perleblomster, påske- og pinseliljer som venter på sin gjenkomst, og er vi heldige vil det bugne av blomsterfryd om bare kort tid! Og med et vakkert engelsk servise, vil en liten tekopp i det fri se omtrent slik ut! Dette bildet er hentet fra Country Living.

Da kan det sikkert også friste, på en helt vanlig mandag, med en søt, liten Cupcake oppskrift! Den fant jeg hos Martha Stewart, som har mange flere oppskrifter og annet nyttig på lager! Hun har bl.a. akkurat nå en aktuell liten artikkel om "spring cleaning", men det tror jeg vi forbigår i stillhet! Det kan jo være slik at det vokser frem et gryende behov, om å vaske litt ekstra i kriker og kroker nå på vårparten. Men slike "anfall" pleier å gå raskt over, dersom man tenker på noe annet, og mer hyggelig!

Da ønsker jeg dere alle en hyggelig dag, og ikke glem å nyte de små, hyggelige stundene da!

Ps. Her har dere noen norske muffinsoppskrifter fra Wenches Kjøkken og Art of Taste på TV2.

søndag 15. mars 2009

Orden i sysakene!

I uken som gikk fikk jeg satt opp en ny hylle på syrommet, og jeg er så fornøyd med resultatet! Det begynte for en stund siden, med at jeg så et eksempel på hvordan gamle Norgesglass kunne pyntes opp med dekor av stoff på lokket, og deretter brukes til knapper, trådsneller, blonder og andre sysaker.







Så da var egget lagt, og jeg tok en tur innom Fretex å skaffe meg noen nye Norgesglass! For siden bærsyltingen min tok slutt for flere år siden, var det nemlig nesten tomt for Norgesglass her i huset!

Så var det bare å finne frem blonder, stoff-rester, vatt og lim, og lokke frem kreativiteten og sette i gang! Resultatet ble skikkelig orden i sysakene (som det tok en halv dag å sortere...), og nå er knapper, trådsneller, blonder og annet plassert i Norgesglass med pen dekor på! Og sortert etter farger, selvsagt! I ryddeprosessen kom jeg også over noen gamle tretrådsneller etter min svigermor, og de ble hyggelig pynt på hyllen!

Men én god idé kommer sjelden alene, synes jeg, og siden jeg var så godt i gang med litt fornyelse, fikk jeg også realisert planene om å henge opp en ny hylle over sybordet!

Valget falt på IKEAs hylle Ekby Hensvik og matchende hylleknekter! Mellom knektene festet jeg et bånd til å feste bilder m.m. på. Sybordet fikk samtidig nytt utseende ved at en lys voksduk ble stiftet fast. Til oppbevaring av stoffer, bøker og hobbysaker, har jeg valgt vegghylle med dører og kommode i serien Hensvik fra IKEA.

Så nå er det bare å sette i gang og sy, nå som jeg lett kan finne igjen ting og tang, og ha oversikt over alle sysakene mine! Hyggelig synes jeg det ble det også!

fredag 13. mars 2009

Snart er sykkelsesongen her!

Det vil si, det er vel en sannhet med modifikasjoner, ettersom snøen akkurat nå ligger metertykk rett utenfor stuedøren vår! Men, det går mot vår, for hver dag som går, og det gjelder å være godt forberedt, på alle de lange, deilige sykkelturene.

Så da passer det veldig godt å tenke på en aldri så liten oppdatering av sykkelutstyret, ikke sant! Og hva med et heklet sykkelsete trekk til å pynte opp med? Det egener seg veldig godt til en snerten damesykkel, og vil definitivt vekke oppsikt! Oppskriften er sakset fra Hendes Verden, og du finner den her.

En hyggelig og praktisk sykkelkurv er også et must for en dame, og hvorfor ikke bytte den gamle ut med en ny? Det finnes uttallige varianter på markedet, og mange kan bestilles hjemmefra.

Her er et lite utvalg:

Fridas gård finner man en hvitvasket kurv i pil. Dette er jo en klassiker, og den har et praktisk håndtak når man vil bruke den som handlekurv.

Basil er en kjent produsent av alle typer sykkelvesker, og her fant jeg denne hyggelig typen, med vesker på begge sider, beregnet på bagasjebrettet bak. Basil har egen nettbutikk. Er man litt netthendt, kan man sikkert klare å sy noe slikt selv, i de fargene som passer!


Hos Hen & Hammock fant jeg denne morsomme sykkelkurven i plast som kan bestilles her! Den er superlett, og laget av nylonbånd i forskjellige farger.






Og hos Etsy får du dekorative trekk til sykkelkurven din, hvis du ikke foretrekker å sy et selv! Det skal vel egentlig bare en stoffrest eller to til, litt fantasi, og så blir det nytt trekk til kurven!

Så da er det vel bare å starte forberedelsene, og begynne å glede seg til at våren skal komme for alvor, og sykkelen tas frem fra garasjen! Ikke glem å sjekke bremser og annet viktig, før du tråkker i vei, og setter utfor de første bakkene!


torsdag 12. mars 2009

Vårlig gave i decoupage!

En enkel liten treeske fra Panduro, var utgangspunktet for en liten gave til min bror, som er veldig glad i alle mulige morsomme dyrebilder! Esken ble pusset og malt med 2 strøk eggeskallhvit hobbymaling, og deretter pyntet opp med utklipp fra en serviett! Servietten ble i sin tid kjøpt til barnebarna, før jeg kom på å spare et par stykker! Som ivrig decoupage entusiast, har jeg alltid et våkent øye for sevietter med passende motiv!

Selv om jeg mer eller mindre har gått over til å printe ut motiv på vanlig kopipapir, for deretter å bruke det til decoupage. Det er litt lettere å håndtere enn sarte servietter, som går lett i stykker. Men et lite tips er å bruke mindre motiv, og lime dem sammen.

Når motiv printes ut på kopipapir, lar jeg det tørke godt (30. min.), for deretter å fixere med Fixativ spray. Når det har tørket (gjerne over natten), klipper jeg ut motivet, og limer det til gjenstanden med Decoupage lakk. Selv foretrekker jeg matt eller halvmatt finish, og lakkerer minst 3-4 strøk. Det er lurt å pusse lett mellom strøkene. Her finner du grunnleggende informasjon og fremgangsmåte, og om forskjellige former for decoupage.


Esken med "vennene", kuen, sauen og grisen, fikk noen vårlige Primulaer med som følge, og ble godt mottatt av min bror!

tirsdag 10. mars 2009

Drømmen om et svensk torp!

Vinterens lille utflukt gjennom den svenske landsbygda, var alt annet en idyllisk sist søndag. Snøvær, igjensnødde og usaltede veier, gjorde turen til den berømte brukt- og antikvitetsmessen i Arvika, til alt annet enn en drømmetur! Men, vi så mange hyggelige, små steder gjennom snøen, og et riktig Bullerbyn også, fantasibyen fra Astrid Lindgrens ydylliske verden!


Min bedre halvdel hadde ikke så stor sans for fantasier om sol, sommer og et idyllisk, svensk landskap, men hadde mer enn nok med å holde oss på veien, og jeg holdt klokelig mine kommentarer for meg selv - i hvert fall nesten!
Men han kom sterkt på glid da jeg pekte på noen vakre hus gjennom snødrevet, og sa: - Tenk om vi kunne kjøpt oss et slikt, lite torp som feriested rett over grensen!

Svenske Gård & Torp er ett av mine favoritt - drømme - steder, og en tur dit en gang i mellom holder drømmen om et svensk torp høyst levende! Her kan man bl.a. i Husdageboken følge forskjellige eiere som pusser opp sitt torp.

Men tilbake til messen i Arvika, så var det heller et magert utbytte der - selv om det var mye vakkert å se! Bl.a. var det et helt rom fullt med gamle broderier, blonder og tekstiler, og det var den reneste drømmen for den som jakter på slikt! Svenskene har en egen forkjærlighet for såkalte "bonader", som er broderte veggbilder med forskjellige typer visdomsord på, og dem var det mange av. I tillegg til et hav av gamle broderte duker og brikker, som ble solgt til en veldig lav pris!
Vi kom oss vel hjem igjen, og glemt er snøværet, mens drømmen om et svensk torp i aller høyeste grad lever videre! I mellom tiden kan jeg kose meg med bilder fra Sköna Hem (nederst) og Gård & Torp (øverst), og det koster jo ikk'no!

fredag 6. mars 2009

Husmorens fredag!

I dag står det litt rengjøring og slikt for tur - det min mor kalte for "fredagsrengjøring"! Og, jeg har vel fortsatt den tradisjonen jeg også, og blir litt urolig når slutten av uken nærmer seg! Da vet jeg at jeg må frem med støvsuger, vaskebøtte og klut for å jage støvdottene bort, for det skal lukte rent i huset en fredag ettermiddag!

Men med de rette hjelpe-midlene går det som kjent som en lek - her er det et par vaske-hansker som er alt annet enn kjedelige! Og med litt kreativtet og fantasi, er det lett å lage noen tilsvarende selv. Disse fant jeg hos The Diva Housewife.
Og det er faktisk noen av oss som husker hvordan det var uten oppvaskmaskin i huset, og hvilket stort fremskritt det var da man fikk den første innstalert - det var reneste 17. mai-stemning da! Jeg har regnet ut at jeg sikkert sparte 1/2 time pr. dag på at alt ikke måtte vaskes opp for hånd, og for ikke å snakke om hva man kunne bruke all denne fritiden på!!!

Men til tross for alle mulige hjelpemider, så må jobben faktisk gjøres, og da er det (etter min erfaring) bedre å hoppe enn å krype i det! Og så er det viktig å ha en liten "premie" til seg selv i etterkant, synes jeg, en gulrot, slik at det går mer som en lek...! I dag er premien min et nytt nr. av Antikvärlden som jeg kjøpte meg i går, og som skal leses grundig fra perm til perm!

Da ønsker jeg dere alle en riktig god fredag, og en god helg!