lørdag 29. mai 2010

Helt gresk!

Det er tid for mors bursdagsfest her i heimen, før vi setter nesen sørover mot Danmark, og jeg er fullt opptatt med forberedelser! Det var egentlig tenkt å skulle bli en liten sommerfest utendørs på terrassen. Men været har ikke vært så velvillig, og 13 usle spådde plussgrader er ikke akkurat drømmen min for et sommerlig hageselskap!
 
Bilde: P.S. Krøyer 1888 "Hipp, hipp Hurra!"

Så nå blir det nok inne-bursdag, med buffét og kakebord på menyen! Jeg har bakt pizza-snurrer til de minste, og ellers står følgende på bordet: Min mors gresk pai med soltørkede tomater og oliven, min sønn- og svigerdatters greske kjøttboller i tomatsaus, gresk olivenbrød, tzatziki og kald skinke med potetsalat! Hjemmelaget alt sammen!

Så jeg ser jo at dette blir en gresk vri på dagen, og ganske mye hvitløk, er jeg redd! Men avslutningen blir klassisk kakebord, med bløtekake, sjokoladekake (Sache Torte) og kanelboller - også alt hjemmelaget! Så da passer det i hvert fall godt med det kongelige kakebordet fra Royal Copenhagen!

 

fredag 28. mai 2010

Sommerlig strikk!

Jeg får en fornemmelse av himmelblått, eller lyseblå skyer, når jeg ser disse lette, strikkede toppene, og absolutt en fornemmelse av sommer! Lyseblått er min favorittfarge, og må jeg velge mellom et broderi eller garn og strikkepinner akkurat nå, velger jeg nok det siste!
I en lang periode nå har jeg vært "hekta på hekling", og er fremdeles ikke helt ferdig med mitt siste hekleprosjekt. Men jeg har allerede mange nye og kreative ideer på listen min, og det som står øverst, er sommerlig strikking i damestørrelse! Og disse nydelige, lyseblå toppene fra Hendes Verden er superlette og raske å strikke seg, slik at de kan brukes til årets sommerantrekk! Oppskriftene finner du her og her!

Ellers er det alltid behov for et nytt sommerskjørt! Dette plisséskjørtet er strikket i en herlig blanding av bomull, lin og viskose, og lengden kan varieres etter ønske! Jeg ser det for meg i lyseblått....! Oppskriften finner du her!

Og, en lekker, liten Chanel-inspirert jakke til skjørtet, finner du oppskrift til her! Den er strikket i ren bomull i det såkalte bjørnebær- eller boblemønster, som gir en fin effekt.

Dette var en smak av sommer, og det kan vi trenge, nå som den lille starten på sommeren forsvant like brått som den kom! Men om litt vil den gjøre et nytt forsøk. Og da er jeg sikker på at den bestemmer seg for å bli, slik at vi kan nyte livet under en parasoll, med eller uten et strikketøy i hendene!

Ikke glem å delta på min sommerlige Give Away, som trekkes om få dager! Nyt den siste helgen i mai!

tirsdag 25. mai 2010

Gammel tine blir som ny!

Mitt eldste barnebarn har vist stor interesse for å strikke, og vil alltid at vi to skal strikke litt når jeg er på besøk hos dem eller hun hos meg, noe en strikkeglad mormor synes er veldig hyggelig! Men, hun har ikke hatt noe sted å ha strikketøyet sitt, annet i en liten plastpose. Og det ville jeg gjøre noe med!
Så da jeg i fjor høst kom over denne søte, lille tinen på et loppemarked, så jeg straks for meg at dette kunne bli Malins egen håndarbeidskurv! Og da ånden kom over meg i vinter en gang, fant jeg frem til et Tilda-stoff, noen blonder, og satte i gang!
Resultatet ble denne koselige håndarbeidskurven, som Malin straks tok i bruk! Jeg vurderte på et tidspunkt å beise tinen hvit utvendig, men lot den være som den var!
Den fikk en grundig vask, og trekket ble formsydd av 3 deler, med løpegang til det rosa knytebåndet langs brettekanten. Det rosa knytebåndet er sydd av et skråbånd, som faktisk er 30 år gammelt, og har ligget i sysakene mine siden mine egen barn var små! Det viser vel at det meste kommer til nytte en dag!
Her er den stolte eier av tinen, og oppe i den ligger noe garn, og et halvferdig, strikket hårbånd, som jeg nettopp har hjulpet henne med å fullføre! Det skal jeg vise dere litt senere!
Det var mange som fikk sommerferie-følelser over mitt Vi-reiser snart-innlegg, og jeg kan bare bekrefte at det å feriere i Danmark er skjønt! Vi kan nesten ikke vente med å sette nesen sørover! Jippi, vi reiser snart!
 

lørdag 22. mai 2010

Deilige sommer drømmer!

Bildet av denne døren, tok jeg i Hals ved Ålborg 2009!
Det hadde vært deilig å sitte i en av fluktstolene under nå, og kjenne solen og vinden i ansiktet! Jeg er nesten sikker på at dette må være fra en av Danmarks deilige strender, og da får jeg bare enda mer lyst til å sette ferieplanene vår ut i livet! Nå, med én gang!


Men, det blir ikke så veldig lenge til da, for allerede første uken i juni vender vi nesen sørover, og reiser med vår blå og hvite campingvogn ut på nye sommereventyr! Målet er Sjælland, og en skjønn strand et eller annet sted! Bildet under er fra i fjor, da vi besøkte Jylland, og det er selveste bygårdsmannen som står i døråpningen!

Foreløpig vet vi ikke helt hvor ferden går, men vi har funnet frem til noen fine campingplasser på Sjælland i Danmark, og satser på at lavsesongen vil gi oss noen avslappende uker, før høysesongen setter inn for alvor! Vi har god erfaring med det fra i fjor, og håper å gjenta suksessen!

I tillegg til helt vanlig, hyggelig campingferie, med nye opplevelser og severdigheter, gleder jeg meg enormt mye til å besøke alle gjenbruksbutikkene og markedene i Danmark, og håper bl.a. å få utvidet min samling med Madam Blå-gjenstander!

Danmark er et herlig ferieland, og jeg skal komme tilbake med ferie-opplevelsene her på bloggen min, og kanskje noen gode tips om steder som er verdt et besøk!
I mellomtiden ønsker jeg dere en riktig god og varm pinse, og så hyggelig med alle som vil delta på min sommerlige Give Away! Trekningen skjer rett før vi reiser til Danmark!

torsdag 20. mai 2010

Sommerlig Give Away!

I går fikk vi en deilig påminnelse om at vi har en hyggelig årstid i vente, og at vi snart kan få nyte sommerens glade dager! Da venter det oss både uteliv, sol, sjø, blomster og hage! Hurra!!!
Og midt i denne jubelen over Sommeren med stor S, har jeg en sommerlig Give Away! Gaven er et flott, nostalgisk emalje termometer fra Classic Enamel Signs i England! Den som vinner kan velge mellom 7 forskjellige motiv med enten blomster, urter eller sommerfugler! Emalje termometeret er 30 x 6,5 cm, kan brukes både innen- og utendørs, og måler både Fahrenheit og Celsius! Disse termomterne er nydlige, jeg gleder meg veldig til å gi bort et!
Fristen for å delta er 1. juni. Reglene er som vanlig: Alle som legger igjen en kommentar får 1 lodd, hvis du i tillegg blir følger/følger meg får du 2 lodd, og du får 3 lodd hvis du også linker til Give Awayen min på bloggen din (bruk bildet øverst)! Er du anonym, så husk å legge igjen e-post adressen din!
Da håper jeg en heller kjølig 17. mai er glemt, at våte bunader har tørket, og at alle har fått igjen varmen! Og tusen takk for alle hyggelig kommentarer vedr. fruen og bygårdsmannen i bunad på nasjonaldagen!
Men nå kan vi se fremover, dere, mot en deilig, varm sommer som forhåptenligvis er i vente! Her skal vi plante i utekassene i dag, og det blir både Dr. Ing. og margeritter! Ha en fin dag alle sammen!



onsdag 19. mai 2010

Nasjonaldag med stil!

Det ble en heller kjølig fornøyelse å feire årets nasjonaldag her i sør, men ikke desto mindre stas var det å ta frem bunaden og bunadstilbehøret! Beundre alt sølvet som skinte og glitret, og ta på seg ullstakken med fargerike broderier! Det er absolutt prikken over i'n på selveste 17. mai, ja!
Og årets "bunads"-debutant var min bedre halvdel, bygårdsmannen, som hadde fått bunadslips som matchet fruens Gudbrandsdals festbunad! Han vakte berettiget oppmerksomhet på stedet, som den eneste mannen med årets slager: Bunadslips!
Mang en bunadskledd frue tittet, og tisket og visket med andre fruer, og min bedre halvdel likte i grunnen oppmerksomheten! Han var meget fornøyd med sitt vakre bunadslips fra SPTZBRGN, som er håndbrodert på ullstoff, og er en tro kopi av broderiene på min egen bunad! Du finner mer om bunadslipset her!
Jeg hadde et lite problem, ettersom jeg i det kalde været manglet jakke/trøye til min bunad, og det planlegger jeg å skaffe meg innen neste 17. mai! Kanskje syr jeg det selv. Men ullundertrøye og et matchende pashmina sjal, reddet meg i år ut av knipa!
Og etterpå var det hjem til fyr på peisen, holdt jeg på å si! Men det var ikke riktig så ille da, selv om varm rømmegrøt og spekemat ikke var å forakte, etter det lange oppholdet utendørs!
Her ser dere bilder fra et par år tilbake, da mai-været var strålende vakkert og varmt, og barnebarna gledet seg over lek og fest!
Jeg håper dere alle hadde en flott 17. mai, og at dagene frem over blir så varme her i sør, som metereologene har lovet oss!

søndag 16. mai 2010

17. mai fest!

Nå er det bare timer igjen til den store dagen, og rundt omkring strykes det bunadsskjorter, pusses bunadssølv, og forberedes til den store gullmedaljen! Og været er tema som aldri før: Vil det bli sol? Vil det bli regn? Eller vil det rett og slett snø?

Foto: Cornelius Poppe
Og det er en mulighet vi ikke skal le av, selv her i sør, for dette bildet ble tatt på Skaugum 17. mai 2008, og da snødde det! Men vi har vel alle vært ute en vinternatt før, ikke sant, og er ikke redd for litt styggevær? Det er nå bunader i ull kan kommer til sin rett, og vi priser oss lykkelig over varmt tilbehør som luer, strømper, jakker og lag-på-lag med stakker og skjørt, ikke sant
Men nå skal jeg ikke fokusere mer på været, men litt mer på 17. mai festen! Helt siden vi var i en konfirmasjon sist høst og smakte på såkalt Smörgåstårta, har jeg hatt lyst til å lage det! Den er super å sette på et 17. mai bord, og kan varieres i det uendelige! Oppskriften til denne med Skagen-fyll finner du her!
Kaker må det selvsagt også være på festbordet, og med barnas 17. mai kake med fyll av jordbær og banan, kommer man et langt stykke på vei! Oppskriften finner du her!


Lurer du på hvordan du skal få bunadssølvet blankt og fint i en viss fei, har BUNAD-magasinet en super veiledning til den store festdagen, med både sølvpuss og stell av bunadsskjorten og bunadstilbehøret!

Og en eller flere morsomme og enkle 17. mai sløyfer, lager du raskt den siste kvelden! Oppskriftene fant jeg på Pickles, og de ligger her!
Her i huset henger Gudbrandsdals festbunaden min klar, og husbonden har fått sitt bunadsslips fra SPTZBRGN til odel og eie, så vi er absolutt veldig klare for den store 17. mai festen! En nydelig 17. mai ønskes dere alle sammen!

fredag 14. mai 2010

Rop på sommer'n så kommer'n!

Jeg forstår at jeg ikke er alene om å ha "luftet" pelargoniaen eller andre planter litt for tidlig, og det er jo en trøst å høre at andre har gått i den samme fella! Men, man pleier jo å kunne plante ute til 17. mai. Så denne mai-måneden har vært spesiell, for å si det slik!
Og det er ikke bare Mårbacka pelargoniaen min som har lidd: Alle rosene våre untatt én, har avgått en langsom og kald vinterdød. Det er ikke et bittelite livstegn å spore en gang. Men bringebærbuskene ser ut til å komme med mange skudd, så det er da noe!
Men en kald vinter og vår gir da løfte om en solrik og varm sommer, gjør den ikke? Eller er det ren selvtrøst? Vi får håpe og tro at vi har en deilig, lang sommer foran oss, hvor vinter og kulde blir helt glemt! I hvert fall har denne lille karen glemt alt som heter vinter, når han står med hele kroppen inne i bærbusken, og det er bare å forsyne seg!
I dag er det faktisk en smule varmere her hos oss, så kanskje det lover godt? Rop på sommer'n så kommer'n!

torsdag 13. mai 2010

Frosne blomster!

Nå som det går med stormstritt mot 17. mai, hadde jeg vel forventet at en og annen blomst kunne plasseres utendørs. Men den gang ei! Jeg tok dessverre én sjanse for mye, og satte ut min Mårbacka pelargonia for et par dager siden, slik at den skulle få litt sollys og luft under vingene.
Men hva tror dere skjedde? Den ble gjenglemt, og fikk en heller kald og ensom frostnatt utendørs. Minus 2 var det når jeg sto opp morgenen etter. Og det kunne jo ikke ende bra. Like etterpå kom min bedre halvdel slukøret slepende på en heller pjuskete og halvdød pelargonia...
Nå har jeg forsøkt å redde stumpene, men vet ikke om jeg lykkes. Heldigvis at jeg har tatt flere stiklinger. Men dette var morplanten - innkjøpt på selveste Mårbacka - og den skulle jeg jo hatt i mange, mange år til!
Men stemorsblomsten ser frisk og oppegående ut, og den har IKKE fått et utendørsopphold, kan jeg love! Her skal vi sikre oss mot fremtidige feilskjær.
Med ønske om at dagen i dag og dagene som kommer, blir vårlige og varme!