onsdag 30. juni 2010

Redde det som reddes kan!

Det er tydeligvis ikke alltid noen god idé å teste ut forslag til hvordan-få-plantene-til-å-overleve-ferien, uten å være en smule kritisk til metoden. For ikke alle ideer er like gode, nei. Det fikk jeg erfare, da jeg testet et hett ukebladtips på min samling av struttende og blomstrende pelargoniar, og kom hjem til en meget pjuskete, slukøret forsamling.
For de hadde absolutt ikke likt balje-metoden min, og var veldig nær ved å ha endt sine dager på en viss komposthaug. Det vil si, de hadde altså ikke levd så veldig mye lenger her i landet. Metoden gikk ut på at man skulle legge avispapir i en balje, og sette plantene i den, fylle på med vann, og her skulle blomstene kunne "klare seg i ukesvis".
Med til tross for hyppige besøk og vanning under veis, slapp det nok inn for lite lys, og de grønne bladene gikk fra frodig grønt, til vissent gulbrunt, og de vakre blomstene og alle knoppene visnet én etter én. Det hjalp ikke at de sto lyst og fikk vann under veis. 3 uker med "balje-behandling" var drepen for de vakre pelargoniane mine! Uhuuu!!!
Men nå forsøker jeg altså å redde stumpene, og håper litt godt stell og mors nærvær vil bringe dem tilbake til fordums glans, da blomstringen ingen ende ville ta! Så får det heller ta litt tid, og så får det være straffen for min dumhet! Metoden anefales altså ikke!
I steden for kan baljer brukes til noe annet, slik som et lite bad i hagen! Og jeg får trøste meg med at jeg sikkert ikke er alene om å mislykkes med stell av plantene i ferien, og at jeg lært noe nytt og nyttig!
En god dag i hus og hage ønskes dere alle! I dag går turen til Hagen på Fredholm, og jeg gleder meg stort!

søndag 27. juni 2010

Helens vakre Totenhage!

For en stund siden fant jeg frem til Helen Fredholms vakre besøkshage på Toten i Oppland, og har kost meg mye med de vakre hagebildene på nettsiden hennes Fredholm, og bloggen hennes Helens dagbok! Det man ikke kan få skapt selv kan man jo alltids drømme om!
Helen bor med mann og barn i en gammel sveitservilla fra 1900, og har bygget opp en stor, vakker hage i romantisk engelsk cottage-stil, med lysthus, uteplasser, og alt hva et hagehjerte begjærer! I 2005 ble Helen Norgesmester i hagedesign for amatører, og i 2007 ga hun ut boken Hagevandring i en frodig norsk hage!
Nå går det med stormskritt mot min og min mors og brors årlige sommertur, hvor vi velger oss et reisemål, der vi får oppleve kunst, kultur eller vakker natur! Og i år falt valget på Helens besøkshage på Toten, og vi gleder oss stort til å besøke henne og den vakre hage hennes!
Helens åpningstider finner du her. I uke 26 og 27 har hun åpent hver dag, ellers kun i helgene. Kanskje er det flere som får lyst til å ta turen til vakre Toten ved Mjøsa en deilig sommerdag? Ja, for i dagene fremover er det spådd pent og varmt vær, så hva kunne passe bedre enn en sommertur til en vakker hage?

fredag 25. juni 2010

Vakkert hus til begjær!

Som jeg nevnte i forrige innlegg, var det heller dårlig nettforbindelse fra campingplassene vi var på, så noen stor Danmark- og stemningsrapport fikk jeg ikke gitt dere, synes jeg. Men, vel hjemme igjen har jeg funnet frem bildene jeg tok, og da er det et hus jeg bare MÅ vise dere!
Det lå som et smykke langs Strandvejen i Køge, syd for København, og hver gang vi gikk forbi tittet jeg inn i denne glassverandaen, og kastet lange blikk inn i den vakre, frodige haven!
Ved et par anledninger fikk jeg knipset er par bilder i smug, og følte meg bittelittegrann som en titter! Den som bare hadde fått lov til å komme innenfor, drømte jeg, og bare hadde fått sett de vakre rommene...
- Dream on
, sa min kjære bygårdsmann en smule overbærende! Men en dag da vi gikk forbi huset, fikk jeg plutselig øye på "Til Salg"-skiltet, og muligheten til en smugtitt, også innendørs, åpnet seg opp!
Huset beskrives i annonsen hos Home som en arkitektonisk perle, er bygget i 1923, og har i 3 etasjer med et vell av nydelige detaljer, så som veggmaleri i entréen malt av Hans Østed! Stranden og Strandskoven er et steinkast unna!
Og takket være at det var til salgs, så fikk jeg allikevel en liten smugtitt på innersiden av det vakre huset med den nydelige glassverandaen, som vi gikk forbi så mange ganger da vi var i Køge! Bildene som ikke er merket med Cathrines Kreative Hjørne, er lånt fra Home.dk

onsdag 23. juni 2010

Borte bra...

Så er jeg endelig hjemme igjen, etter 3 uker på landeveien med min kjære bygårdsmann! Og det har vært litt av en reise, bokstavelig talt, som også har endt i noen nye planer for fremtiden! Hvilke planer skal dere få vite etter hvert, når alt faller på plass, så og si!

"Blomsterfönster" av Carl Larsson 1894.
Men først og fremst skal det nå brukes litt tid på den forsømte heimen vi forlot, og hvor ugress og løvetann har fått vokse (nesten) helt villt, og hvor postkassen var svulmende full! Jeg kan vel røpe såpass mye at jeg angrer for at jeg forlot pelargoniaene så lenge... Så får tiden frem over vise om de lar seg lokke tilbake til blomstring og fryd!

"Frukost under stora björken" av Carl Larsson 1896.
Tenk, i dag er det St. Hans aften, og vi er midt i den vakreste tiden på året, hvor blomstene er på sin høyde, og solen skinner for oss neste døgnet rundt! Ja, jeg overdrev vel litt nå, men utelys er det vel lite behov for nå? Vi får nyte det, og ikke høre på de som sier:

"Karin vid stranden" av Carl Larsson 1883.
- Ja, nå går det mot jul! Bygårdsmannen min er velkjent for den replikken, og ikke minst for sin skeptisk til at vi kan lene oss tilbake, og stole på at ting går som de skal, for det gjør de ikke, ifølge ham! Og i går fikk han rett; for vi oppdaget helt tilfeldig at vi var plassert i feil fergekø, og hadde havnet i Kristiansand, hvis det ikke var blitt oppdaget i tide! Litt spenning ved reisens slutt, for å si det slik!
"Anna S." av Carl Larsson.
Nå venter det meg en gigantisk klesvask, noen timer på symaskinen, og så skal jeg nok komme tilbake på riktig spor, og få litt fart i bloggen min igjen! Og apropos den lille gjettekonkurransen i forrige innlegg, så har én av dere gjettet riktig! Men flere må gjerne prøve seg! Og gjetter flere riktig, trekker jeg mellom dere! Ha en nydelig St. Hans aften alle sammen!

onsdag 9. juni 2010

Greetings from Denmark!


Bilde av Vallø Slot, Sjælland
Det er nesten vanskelig å løsrive seg fra ferie og hyggelige opplevelser, men et løfte er et løfte! Og jeg minnes så vel at jeg lovet dere litt blogging fra ferien min i Danmark, og her kommer den aller første, lille beskrivelsen av ferieliv og campingliv fra Køge på Sjællands østkyst!
Her er vi på hyggelige og familievennlige Vallø Camping, som ligger i gangavstand fra den gamle kjøpestaden Køge, og med havet og stranden bare 200 meter unna! Plassen er rett og slett idyllisk, med høye furutrær, lave hekker, og grønnkledde enger rundt, hvor sauene beiter! Vi har fått oss en solrik og avskjermet plass, der vi nyter deilige, rolige dager! Les mer om Vallø Campings fasiliteter her!
Og solen har skint fra skyfri himmel, og livet har i grunnen smilt til oss! Vi har brukt dagene til lange sykkelturer ut mot kysten, og har bl.a. besøkt Vallø Slot, som ligger rett ved, og har en herlig slottshave man fritt kan bruke til picnic og rekreasjon!
En liten spasertur unna ligger Køge, som er en av de eldste byene i Danmark, og har landets eldste bindingverkhus fra 1527! Det er helt spesielt å vandre gatelangs, på brosteinsbelagte gater, og se små smug og gamle hus, som et skjønt postkort fra en svunnen tid!
I Køge Miniby kan både barn og voksne se Køges alle bygninger i miniformat, og i den gamle havnen er det Nyhavn-stemning, med hyggelig utendørsservering! I Køge Museum er det bl.a. utstilt dette kjøkkenet fra begynnelsen av 1900, der Madam Blå var sterkt representert! Bildet over er også derfra.
Ellers har vi vært en tur til Haslev og Det Blå Marked, som er et paradis for alle som liker brukt- og antikvitetsbutikker! Her var det 12.000 kvm med stands, og prisene var absolutt akseptable! Gjenbruksbutikker har det ikke blitt fullt så mye av foreløbig, men nå har finværet blitt nyt til andre sysler, og jakten på Madam Blå-gjenstander må nok vente ørlite grann!
Jeg håper dette har gitt dere lyst til å reise til Danmark, og jeg vil sterkt anbefale Køge, og særlig Vallø Camping, hvor man bor så nær byen, men likevel er på landet og nær naturen på alle kanter! Her kan man rett og slett ikke ha det bedre! København er dessuten bare en halvtimes kjøre- eller togtur unna, om man skulle ønske å besøke Dyrehavsbakken, Tivoli, Nyhavn, e.l.
Nå gjenstår den siste planlagte sykkelturen, som skal gå langs Køge Å (elv), som dere kan lese mer om her! Sykkelveiene er jo fantastisk i hele Danmark, og det er lagt opp til mange sykkelruter, der man har flotte opplevelser langs veien.
I morgen går turen videre til Fyn, der forhåpentligvis nye deilige dager og nye opplevelser venter på oss!

onsdag 2. juni 2010

Jeg er glad...

... over å kunne kåre den heldige vinneren av min sommerlige Give Away! Og helt på tampen av vår avreise til Danmark, har jeg foretatt trekningen!
Vinneren får et nydelige emaljetermometer i valgfri design fra engelske Classic Enamel Signs, og da gjenstår det bare å utrope vinneren som er....
... Gry, som har bloggene Englekyss og Gry's Kjøkkenskriverier! Gratulerer så mye, Gry! Da er det bare å velge og vrake, og så håper jeg termometeret vil ta seg flott ut på veggen din, enten ute eller inne!
Helt til slutt vil jeg ønske dere alle en kjempefin sommer, og mange fine varme dager fremover! Jeg vil blogge fra ferien min også, fra bygårdsmannens laptop, og håper å komme med noen nyttige ferietips og andre hyggelige innslag!

Her ser dere meg under årets bursdagsfeiring sist søndag, med favnen full av mine herlige barnebarn - hva mer kan en bestemor ønske seg?! Bursdagsmenyen falt i smak, og jammen meg var vi heldige med været også! Tusen takk for gratulasjoner og hyggelige kommentarer - det varmet!