fredag 27. august 2010

Something Old, Something New...

Bygårdsmannen fikk seg en liten vekker i går, da våre to mobiltelefoner lå side om side, og min nye iPhone lyste i mot ham i all sin prakt! Mens hans telefon med ett så ut som en forhistorisk utgave av arten! Og da falt det meg i hu de berømte ordene "Something Old, Something New..."!

Something Old, Something New...  
Jeg har sittet et par dager nå, og lekt meg med min nye iPhone, som jeg ser kan bli en riktig god venn! Plutselig kan jeg lese e-posten min hvorsom helst og nårsomhelst, og jeg kan sjekke blogglandia any time!
Something Borrowed...
Og ikke minst: Se hva jeg skrivernår jeg sender sms! For STORT tastatur og skjerm er et must for oss som ikke er 20 år lenger, og her har jeg funnet en riktig god samarbeidspartner! Så jeg tror jeg kommer til å bli veldig glad i min iPhone! Og bygårdsmannen er plutselig ikke helt uvillig til å bytte ut sin gamle Nokia, nå når han nå har sett fruen i aksjon!
 
... Something Blue! (Se nydelig video her!)
Ellers takker jeg for alle kommentarene i går, og kan bekrefte at, ja, bygårdsmannen og jeg er et nok bra team, når det gjelder å sette nye, kreative ideer ut i livet!

 

lørdag 21. august 2010

Gamle halstørkler på Zornmuseet i Mora!

Et av sommerens store reisemål, var Mora og besøket på Zornmuseet, og ikke minst sommerens utstilling av gamle hode- og halstørkler tiltrakk min oppmerksomhet! Her var det nemlig mye interessant for en som er opptatt av gamle tekstiler og folkedrakter! I mellomtiden vandret bygårds-mannen langs vakre Siljans strand, så jeg fikk nyte utstillingen i eget tempo!
Zorns Texstilkammare
inneholder en fast utstilling med bondetekstiler og folkedrakter fra Mora, og i hele sommer kan man også se Bergitta Farhang og Ingrid Herrdins utstilling "Folklig Grannlåt", hvor man får se en stor samling av gamle hode- og halstørkler fra Mora og Dalarna! Se omtale av utstillingen her. Bildene her er tatt og publiseres med tillatelse av Zornsamlingarna.
I deres nystartede firma Design Bi-In-Mora, har de også utviklet nye mønstre, som bl.a. "Åkervinda", som tar opp et gammelt mønster fra en Mora-trasur. Trasur er det samme som tørkle på Mora-mål. Her ser man bordet som er dekke i anledning kronprinsesse Victorias bryllup, hvor mønsteret "Åkervinda" er brukt. Stoffet er håndtrykt på halvlin, og kan kjøpes her. Boken om gamle tørkler, Folklig grannlåt, kan kjøpes her.
Tradisjonelle bryllupsantrekk fra Dalarna har alltid vært veldig fargerike (se her), og her har Design-Bi-In-Mora laget en moderne versjon av en brudedrakt, hvor de har latt seg inspirere av både Mora- og Dalarna mønstre, såvel som mønstre fra øst, slik som Russland og Balkan.
Ellers i den faste utstillingen finner man en stor draktsamling, og over er Emma Zorns egen kniplingpute! Hun var sterkt opptatt av de lokale håndverksstradisjonene, og var bl.a. med å starte Mora Hemslöyd.
Hos Magasinet Bunad kan man få kjøpt KULLA halstørkler fra Durán Textiles, som kommer fra Dalarna - se her! Ellers anbefaler jeg sterkt et besøk i Zorns Textilkammare i Mora, og sommerens utstilling av hode- og halstørkler, som varer frem til 31.8! Besøket vårt på Zorngården vil dere få høre om litt senere!

onsdag 18. august 2010

Fine frøkner!

Her er to fine frøkner, som gjerne viser frem sine nye pannebånd! Det vil si, det er en stund siden bildene ble tatt. Men mormor (= meg) har rent glemt å vise dem frem, men det skal jeg altså rette opp i nå!
Det er mitt eldste barnebarn, som har strikket sitt eget pannebånd, mens jeg har hjulpet henne med monteringen, heklet kant og blomsterpynt med perler! Og når det var ferdig, måtte selvsagt lillesøster få ett også!
Metoden med å hekle med perler, fant jeg hos Sylke og bloggen hennes Lysstreif - se her! Det er veldig enkelt nå man først har øvd seg litt (... jeg måtte øve meg masse!), og det er unektelig veldig fint med litt perlepynt!
Men det er ikke så lett å sitte tålmodig på en krakk i hagen, så her tar lillesøster fart, og forsvinner snart ut av bildet!
Hennes hårbånd er strikket & heklet i rosa bomullsgarn - en rest jeg hadde - mens storesøster strikket selv i garn av melkefiber fra Viking.

fredag 13. august 2010

Her er jeg!

Ser dere meg?! Her står jeg, midt i den fantastiske, norske fjellheimen, og har et utrolig flott skue utover! Bygårdsmannen og jeg har nemlig stukket til fjells, og ikke noe er som å være på en fjelltopp en augustdag med klarvær og sommerlig temperatur!
Gårsdagens tur gikk til Hafjelltoppen, hvor vi gikk fra Ilsetra opp til Nevelhytta på Nevelfjell 1089 m.o.h., en tur vi har gått mange ganger før! Se kart her. Fra Nevelhytta kan man se mot Rondane, Jotunheimen og Galdøpiggen og mange andre fjelltopper!
Utenom turgåing og museumsbesøk, ligger vi med vårt lille hus på en campingplass med strandlinje til Mjøsa, og nyter de siste feriedagene!

Tusen takk for alle hyggelig kommentarer vedr. Fana-jakken jeg strikker meg, etter sterk inspirasjon fra oppskriften Bolero - Fritt etter Fana! Det har tydeligvis vært mange som har falt like pladask for Sidsel Høiviks Fana-bolero, som det jeg har gjort! Ja, det er herlig når noen leker med gamle, etablerte mønstere, og gjør noe friskt og nytt med det! Slik holder man jo gamle tradisjonelle mønstere levende, og flere blir kanskje oppmerksomme på våre gode klassikere!
 
Og nå har designer Sidsel Høivik sammen med Familien, gitt meg tillatelse til å publisere oppskriften på Boleroen - Fritt etter Fana, her på bloggen min, og den finner du i pdf-format her! Så da håper jeg riktig mange av dere tar frem strikkepinnene og setter i gang! Oppskriften sto i Familien nr. 10/2010.

mandag 9. august 2010

Fritt etter Fana!

Som jeg nevnte i min etterlysning etter en Odd Molly kjole i det forrige innegget (se her), var det en oppskrift i Familien (nr. 10/2010), som satte i gang hele kjolelysten! Men, som flere av dere har påpekt, så er det jo egentlig bare å ta frem symaskinen, og sy en liknende kjole selv! Jeg tar hintet, og ser ikke bort fra at det blir nettopp slik!
Men, nå var det egentlig noe annet jeg ville vise dere, nemlig denne flotte varianten av en Fana- kofte: Bolero - fritt etter Fana, som designeren Sidsel J. Høivik har komponert! Jeg falt rett og slett pladask for denne utgaven, og gikk straks i gang med å planlegge min egen versjon - en Fana jakke!
Og i den prosessen fant jeg ut at designer Sidsel J. Høivik hadde sine egen hjemmeside - se her! Jeg tok kontakt med henne, og fikk svar på noen spørsmål, samt noen gode tips og råd, og nå har jeg da kommet et ganske godt stykke på vei med min Fana jakke!
Etter at disse bildene ble tatt, har jeg nesten fullført bolen, og ermene blir fin kveldskos, når vi i dag setter kursen for Gudbrandsdalen med vårt lille hus på slep! Jeg er spesielt spent på hvordan det blir med broderier og heklekant på min variant, for dette blir jo kronen på Fana-verket!


lørdag 7. august 2010

Odd Molly dress wanted!

Helt siden jeg så denne Odd Molly kjolen i forbindelse med en strikkeoppskrift i Familien (under), har jeg ønsket meg akkurat denne modellen! Og den har visst blitt en av de mest populære kjolene i vår- og sommerkolleksjonen i år, og er ikke lenger er å få tak i...
Og det er jeg selvsagt veldig leie meg for. Og fordi jeg er en salgs-dame, og gjerne venter til ting kommer på salg, er jeg definitivt altfor sent ute! Jeg har også trålet finn.no, uten at kjolen har dukket opp der.
Så nå håper noen kanskje har en akkurat slik Odd Molly kjole som de vil selge meg, eller en av variantene i blått eller rødt! Antatt størrelse er 2, men str. er jeg bittelitt usikker på.
Da krysser jeg fingrene, og mottar alle tips med TAKK!

fredag 6. august 2010

Fars favoritt!



Ut på tur, aldri sur, heter det jo! Og da det vel først og fremst viktig at alle skal glede seg, og nyte turen og opplevelsen! Og far nok blir veldig glad hvis det kommer et lite innslag med motor og brom brom, midt oppi fruens intense ønske om Porselensmuseum, kunstmuseum, bygdemuseum, og et utall av loppis!
Så da ble det besøk på Motala Motormuseum, hvor jeg må medgi at de hadde en flott utstilling, og mange artige innslag, selv for en som ikke er så veldig bilinteressert! På sine 2000 kvm har de bl.a. en av Sveriges største Rolls-Royce utstillinger, og her finner man listen over museets utstilte biler, og her museets mc'er!
Det som imponerte mest, var nok alle miljøene de hadde klart å gjenskape, slik som denne gamle besinstasjonen, og bilverkstedet fra 1930-tallet! Og alle detaljer rundt hver eneste bil og mc var utrolig gjennomført, og ga en følelse av "å være der"!
Det var imponerende, og som kronprinsess Viktoria hadde sagt da hun besøkte museet: - Var har ni fått tag på alla saker? Her ser dere campingvognen "Rullebo" fra 1960, som det var kjempemoro å se, med alt tidsriktig utstyr både ute og inne!
På vei til neste opplevelse, kjørte vi forbi disse skiltene med "Kör sakta! Se upp för läkande barn!", som vil gi enhver bilfører en liten ekstra tankevekker!

onsdag 4. august 2010

Bringebær på alle fat!

Vi var på en nydelig skogstur i foregårs, og oppdaget at man ikke kan gå en eneste meter uten at man fristes av villbringebær langs veikanten! Så det ble mange stopp! Og ikk'no er vel som å spise rett fra busken, spesielt mens man henger luftig fra en fjellhylle, og ikke tør se ned!
Hjemme har vi bringebær i hagen, som er mer enn villig til å la seg plukke, og det er selvsagt tid for både å sylte, safte og bake med både bringebær og blåbær! I helgen hadde vi besøk av en liten, bærglad gutt på 4 1/2 år, som var overveldet over at han bare kunne plukke bringebær rett fra busken, så da ble det høstet en god del!
I hendes Verden fant jeg oppskriften på klassisk kaffekake med bringebær - Inges gode kage med bær (se her) - hvor man kan bruke det man har av sommerens bær. Og "noe med bær" er et rent must, særlig til kveldskosen i disse dager, synes jeg... og bygårdsmannen sier seg veldig enig i det!
Ellers er jo rørte bringebær nydelig på en fersk brødskive! Det enkleste er ofte det beste, ikke sant! Skal man lage noe ordentlig godt, er ostekake med bringebær heeelt nydelig! Se oppskrift her!
Det gjelder å kose seg med bærene nå som de er her, og ikke minst sørge for at man har litt på glass og i fryseren til vinteren!

mandag 2. august 2010

Svenskt porslinsmuseum på Godegårds - vel verdt et besøk!

Ett av stedene som vi besøkte da vi var i Borensberg ved Motala i juli og syklet langs Göta kanal, var Svenskt porslinsmuseum på vakre Godegårds Säteri. Det hadde jeg lest om i Antik &Auktion, og det var vel verdt et besøk på en varm, fin sommerdag!
En av de tidligere eierne av Godegårds (som du finner på kartet her), Johan A. Grill, var direktør i Ostindiska Kompaniet, og godset hadde derfor en stor samling ostindisk porselen.
Men porselensamlingen rommet så og si "alt" av svensk porselen fra 1750 og frem til våre dager! Her finner du både Gustafsberg, Rörstrand, Gefle, Göteborg, m.fl.
Samlingen med porselen var fordelt på to bygninger, og det var også laget egne miljøer, som representerte en tidsepoke eller en bestemt designer.
En stor samling barneporselen fantes også! Her var det også presentert sammen med tidsriktige detaljer, slik som leker, møbler og bilder!
Foruten porselensmuseet, kan man se på den engelske barokkhagen, vognmuseet og bruksmuseet.
I en sidebygning på Godegård holder Brygghuset antik och kuriosa til. Ellers må man ikke glemme å stoppe på alle de små, private "loppis" som annonseres langsmed veien - der kan man være heldig og finne en skatt eller to!
Klem Cathrine