lørdag 9. februar 2013

Russe dessert - en gammel klassiker fra Sogn!

Jeg lærte i sin tid å lage Russedessert av min svigermor - en gammel og god dessert - som  er elsket av både barn og barnebarn!
Min svigermor kommer fra et idyllisk sted ytterst i Sognefjorden, og lærte å lage denne desserten av sin mor, som kom fra Voss! Her er moren Brita på vei til å gifte seg i 1926!
Russedesserten har fin farge, er lett som skum og smaker friskt, syrlig og søtt, og serveres med vaniljesaus til!
Og den lages av veldig enkle ingredienser, som saft, vann, semulegryn og litt sukker! Jeg bruker en god solbærsaft, men man kan gjerne bruke saft av bringebær, rips, e.l.
Russedessert  
(4 pers.)
6 dl saft og vann
5 ss semulegryn
litt sukker
Bland 1/2 saft og 1/2 vann, og ha det i en gryte.
Sukre etter smak.
Tilsett semulegryn, og kok langsomt opp under omrøring.
La koke på svak varme i 15 minutter.
Avkjøl i vannbad, og rør av og til.
Når det har avkjølt seg litt, helles det over i bakebollen, og vispes i ca. 10 minutter! Tidligere vispet man for hånd, og det kunne ofte ta 1-2 timer!
Settes kjølig frem til servering. Russedesserten bør lages samme dag, ellers faller den lett litt sammen.
Her står veslejenta og beundrer Russedesserten, som snart skal bæres inn på bordet!
Vil du lage Russedessert til flere/færre, kan du bruke oppskriften her!
Så var tiden endelig kommet til å forsyne seg,
og smake på den søte, rosa drømmen!
Som serveres fra en gammel Arabia bolle, og gamle Egersund stråmønster tallerkener! Kanskje blir dette også din dessertfavoritt?

14 kommentarer:

  1. Åååå det er barndommens dessert det og den er så god:)tusen takk for at du minner meg på om den desserten,må lage den snart for den er bare knallgode og så med vaniljesaus til,så herlig:)
    Ønsker deg ei god helg!
    Klem fra Lillian

    SvarSlett
  2. Dette var min barndoms favoritt dessert,
    husker eg lærte meg å lage den selv for å få den ofte nokk = )

    Me hadde bare melk på,vaniljesaus er nokk mye bedre !

    Takk for at du minner meg på den.

    Ha ei fin bolle morsdag Helg! Klem,

    SvarSlett
  3. så fint du minnet meg på den. har laget det jeg og mange ganger av saft fra haven... en herlig dessert ;-)
    kanskje jeg må lage til i morgen??
    GOD HELG
    - klem TOVE

    SvarSlett
  4. Min favorittdessert også. Vanlig i nord-Norge også - før i tiden :-). Vi lager den alltid med blåbærsaft og fløtemelk til. Ha en fin lørdag.

    SvarSlett
  5. Denne var slett ikke uvanlig på middagsbordet om søndagene da jeg var barn! Min mamma lagde alltid dessert til søndagsmiddagen. Det var en "høydare". Takk for at du minner oss på det som ofte går i glemmeboken! God lørdag til deg fra Berit

    SvarSlett
  6. Husker denne fra min barndom. Nå fikk jeg lyst til å prøve den igjen. Jeg har maken kasserolle som deg, arvet etter min farmor. Den er i bruk ganske ofte.

    SvarSlett
  7. Å det er barndommens dessert;) Å så god! Vi brukte som Mira bare melk på, men den må prøves igjen og med vaniljesaus;)

    God lørdag;)
    Klem fra Ann-Mari

    SvarSlett
  8. Dette var et flott innlegg;)
    Jeghar ofte hørt om og lest om russedessert, men faktisk aldri visst hvordan den ble laget. Nå ble jeg inspirert.
    Bloggen din er en skatt, en perle-opplevelse!

    SvarSlett
  9. fant bloggen din og likte den veldig godt...la meg til som følger, for dette vil jeg se mer av :-)
    Jeg er fra sogndal, men denne desserten var ikke på vårt bord....den skal prøves!
    jeg har denne bollen selv, som jeg fant på loppis...elsker gamle boller :-)

    Ha en fin morsdag!

    klem tone

    SvarSlett
  10. this is very intriguing! i love the blackcurrant flavour and i like semolina too! thanks for sharing!

    SvarSlett
  11. Du har visst truffet gode gamle minner hos mange av oss med denne! Jeg lærte å lage den på husmorskolen.
    Nå må jeg nok prøve meg igjen, er veldig lenge siden sist.

    SvarSlett
  12. Herlig! GLEDER meg til å prøve!! :)
    -Mari

    SvarSlett
  13. Takk! Denne har gått i glemmeboka hos meg! Det hadde vært artig å prøve den igjen;) Takk for påminningen!

    SvarSlett
  14. Tak for opskriften. Det lyder godt og må absolut prøves.
    Knuser.

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!